20190717
17 juliol 2019

L’Institut de Drets Humans d’Andorra i el col·lectiu de juristes catalans Drets es querella contra Mariano Rajoy al cas de la Banca Privada Andorrana

Vulneracions:Presenten una ampliació de la querella presentada originalment al 2017 i, després d’una primera ampliació, contra els excomandaments de la Policía Nacional i l’antic agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola a Andorra, és a dir, Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas, Bonifacio Díez i Celestino Barroso, respectivament. La querella ara es dirigeix també contra Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz, Cristóbal Montoro, l’exdirector de la policia espanyola Ignacio Cosidó i l’exsecretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez. La querella es fonamenta en un atac a la sobirania andorrana mitjançant les coaccions, les amenaces, extorsió i el xantatge. La querella es basa en els fets duts a terme en el marc de l’Operació Catalunya, on s’hauria extorsionat a la Banca per a facilitar-los informació dels comptes de Mas, Junqueras i Pujol. L’ampliació contra els nous querellats al·lega ara també el delicte de falsedat documental, al considerar que haurien estat els promotors de remetre informació falsa al FinCEN a fi que elaborés un dossier contra la Banca per fer intervenir l’entitat des de les autoritats andorranes i provocar-ne el tancament i per un delicte de coaccions a organismes constitucionals. Agustí Carles del col·lectiu Drets explica que consideren que la nota del FinCEN està basada en aquestes informacions falses remeses pel govern espanyol. El juny de 2022, la jutgessa del cas els notifica que són investigats a la causa. Higini Cierco, màxim accionista de la Banca, també presenta querella contra diferents autoritats andorranes per prevaricació per les decisions preses, abans i després de la nota del FinCEN, que van tenir un efecte devastador per a la Banca.

Entrada 657
Vols cercar més casos?

Denuncia aquest cas davant de la Comissió Europea

Els casos flagrants de vulneracions de l'Estat de dret com aquest no apareixen mai al resum anual que elabora la Comissió Europea sobre l'Estat de dret dels seus estats membres.

A través d'aquest formulari els enviaràs un email de denúncia perquè ho considerin al seu proper informe. Tingues en compte que només podràs denunciar un cas. Si vols que arribin el màxim de denúncies, comparteix la web amb els teus coneguts.

Inundem les bústies de les institucions europees perquè ho tinguin més difícil per ignorar-nos en el proper informe.

Denuncia aquest cas davant de la UE!
Enviant un email fent clic aquí